CADOURI

8 idei pentru petrecerea Revelionului 2020 în România

Iar suntem cu un picior în decembrie și ai planuri de Revelion multe și dese ca brazii în deșert? Iată 8 destinații românești clasice pentru sunetul de dop de șampanie dintre ani.

După cugetări îndelungate în compania prietenilor și a paharelor de vin ce-și găsesc prea timpuriu obștescul sfârșit și-a făcut loc, poate, într-un colțișor patriotic al minții tale, ideea că nu vei părăsi patria mama în preajma sărbătorilor de iarnă nici măcar cu picioarele înainte. Sau poate te-a lovit cândva peste față, în plin croșeu, revelația cum că viața pământeană este nemilos de scurtă pentru a cunoaște, de-a fir a păr, tot ce zace pe pământul tricolorului, iar tu îți permiți să irosești vacanțe prețioase pe canapeaua păcătos poziționată în fața televizorului.

Nu fi prea de dur cu tine! E ok. Dar dacă nu vrei să mai pierzi niciun Revelion fără să fi văzut un colț de Românie, ia la mână lista de mai jos, bifează destinațiile cu aer seducător și apucă-te de făcut rezervări.

1. Revelion în Maramureș

Dacă nu ai luat încă la cunoștință, află că, pentru a ajunge fix în inima Europei nu este nevoie să arăți niciun buletin la frontieră; la câțiva kilometri de Sighetul Marmației, în județul Maramureș, vei da fix peste punctul aflat la distanțe egale față de toate cele 4 extremități ale continentului. „Ce pot eu face de Anul Nou într-un colț de țară de țară îngropat sub zăpadă la câteva grade sub 0?”, s-ar putea întreba cei mai suspicioși dintre noi fără să știe că o avalanșă de recomandări care mai de care mai îmbietoare este gata să se prăvălească peste ei.

Sperăm că ți-ai pregătit stomacul din timpul anului pentru că va avea ceva treabă cu ale digeratului dacă petreci sărbătorile în Maramureș; acum, norocul lui că va avea horinca drept aliat care să-i mai îndulcească treaba. „Nu, nu, Revelionul acesta nu mai sar calul cu nici măcar o jumară în plus”, spune vocea conștiincioasă din capul tău. Sigur! Să urmărim cu interes cum această voce va fi redusă la tăcere de mesele care gem sub greutatea urdei, a gulașului la ceaun, a sarmalelor cu mămăliguță asortate la ciorbiță țigănească de porc și precedate de un cotlet haiducesc. „Doamne-ajută să mai încapă și cozonacul cu nucă”, va fi tot ce va mai rămâne din vocea deșertată de puteri. Iar dacă sufletul de vegetarian te lasă, asistă la obiceiul tăierii porcului.

Maramureșul și-a croit binișor loc pe lista patrimoniului UNESCO, unde au fost incluse 8 dintre cele nu mai puțin de 100 de biserici de lemn din nordica Românie. Nu trebuie să fii cel mai împătimit fan al lui Dumnezeu ca să te bucuri de Slujba de Litii ținută în ultima seară dintre ani la Mănăstirea Bârsana și să continui, apoi, integrându-te în gașca de colindători de prin partea locului.

2. Revelion în Brașov

Un Revelion petrecut la poalele sau în vârful Muntelui Tâmpa sună ca o faptă bună îndreptată spre angajatul ușor obosit din tine care își petrece weekendurile cu ochii pe ceas și cu gândul că „se termină”. Dacă vrei să stai cumva departe de agitația obișnuită nopții dintre ani, înghesuie în rucsac niște felii de cozonac, o sticlă de șampanie, poate ceva senvișuri umplute cu niscaiva cărnuri tradiționale, îndeasă-ți picioarele în căldura bocancilor și pornește-o, pe la 11 fără ceva, în drumeție spre vârful Tâmpa.

Dacă preferi mai degrabă contrastul dintre frigul de afară și căldura umană de pe străzile acestui oraș de munte, înhamă-te la o plimbare lejeră prin Piața Sfatului, admirând un brădoi de Crăciun cât toate zilele de sărbătoare, cotește liniștit spre Strada Sforii trecând prin Poarta Șchei. Întoarce-te apoi în centru spre cina cu specific unguresc unde poți să te îndeletnicești cu ale ciocnitului de pahare.

Rămâi mai multe zile pe-aici? Atunci este imperios necesar să ajungi în Poiana Brașov pentru o sanie, un schi… sau măcar un dat cu punga (slash cu geaca). Fie și numai pentru cei care așteaptă cu sufletul la gură pe rețelele sociale pentru a afla vești despre cum îți petreceți vacanța (și sunt mulți, iar sufletul e adânc vârât în cavitatea bucală de atâta nerăbdare; zău dacă nu).

3. Revelion în Sibiu

Probabil că, în cazul celor mai mulți dintre noi, Sibiul s-a cuibărit dibaci pe lista orașelor mioritice preferate, așa că, motivele pentru a petrece Revelionul aici nu-s prea greu de găsit. Sibiu este gazda unuia dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa, cu siguranță depășește cu ochii închiși orice astfel de târg din Țară și se încheie abia pe 3 ianuarie.

Strict la capitolul nopții dintre ani, te așteaptă un concert în aer liber în Piața Mare, numai bun de udat cu câteva litre („litre”, nu „litri”!!) de vin fiert cu scorțișoară. Asta numai pentru a-ți pregăti cordul pentru șampania de la miezul nopții pe care, apropo, poți să o bei în Turnul Sfatului în timp ce admiri artificiile de la miezul nopții și te gândești cum vrei să renunți la alcool în anul 2020.

Pentru niște sărbători ceva mai rustice, mergând nu mai mult 17,5 km, du-te în Mărginimea Sibiului. Odată ajuns aici, nu ai decât să te strecori printre cetele de juni feciori care o pornesc cu colindul încă de cu seară și, cine știe, dacă reușești să te integrezi suficient, poate vei fi invitat la masa tradițională gătită în jurul porcului proaspăt tăiat (din nou, să ne fie cu iertare vegetarienilor împătimiți).

4. Revelion în Sinaia

Vacanța de iarnă petrecută în Sinaia are ceva în comun cu țigara de după. Clasica, dar niciodată demodata țigară de după. N-ai cum să greșești când alegi Sinaia pentru Revelion. Se zvonește cum că domeniul schiabil de aici, posesor a 14 pârtii cu diferite grade de dificultate, toate deservite de instalații de transport pe cablu, ar fi unul dintre cele mai bune din țară.

Restaurantul Alex ar trebui să fie suficient pentru a-ți astâmpăra foamea, poftele, curiozitatea culinară și orice mai are legătură cu-ale intestinelor. Auto-intitulându-se în mod fericit drept „unicul restaurant cu specific ungurest din Sinaia”, meniul Alex promite să-ți așeze înaintea ochilor „mâncare gătită cu meșteșug și chibzuință”.

Castelele Peleș și Pelișor intră în acea categorie de monumente despre care descoperi câte ceva nou cu fiecare vizitare. Sau poate tu ești de fiecare dată alt om, iar perspectiva asupra lor este mereu alta (asta dacă nu te duci să le vizitezi în fiecare săptămână; în cazul ăsta poate nu vei vedea chiar schimbări notabile).

5. Revelion în Sovata

Alege Sovata dacă simți că, în vacanța ta de iarnă, nu ai nevoie de nimic altceva pe lume decât liniște, munte și ceva băi terapeutice. Această localitate…poate fi pe drept cuvânt numită „inamic primordial” al stresului care se ține scai după tine și care pare că se upgradează într-o versiune mai performantă pe timpul toamnei.

Uite ce poți să faci aici ca să mături orice urmă de anxietate acumulată de la ultima vacanță încoace (la fel cum o gospondină calificată mătură podeaua bucătăriei după terminarea masei de duminică): fă o plimbare (ziua) pe marginea lacurilor sărate, deloc puține la număr, pentru care Sovata este recunoscută. Ai auzit sigur de ele, dar poate nu știi prea bine de unde să le iei. Lacul Ursu-ți spune ceva? Ei bine, nu-i nimic dacă nu, în ciuda notei de peste 9 de la capacitate, la geografie. Fiind înconjurat din toate părțile de păduri, Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume și deținătorul a 3 recorduri mondiale, oferă niște peisaje pe cinste.

Asigură-te că ajungi aici bine înfometat pentru că, la malul lacului, te așteaptă un restaurant cu bucate alese; mai iei o lingură de gulaș, mai arunci o privire spre apa înghețată. Și ca să fie o zi plină, după ce te-ai îndestulat din bucătăria mureșeană, fă o vizită Muntelui de Sare și Salinei Praid din zonă; plămânii intoxicați de noxele urbane îți vor fi mulțumi, iar tu le vei simți recunoștința data viitoare când te încumeți vitejește la a urca 4 etaje fără lift.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite!

To Top